Plaja Chrysi Ammoudia, cum îi spun localnicii sau Golden Beach în limba engleză, este situată pe latura de este a insulei Thasos, fiind cea mai mare plajă de pe insulă.
Iată în continuare poziția relativă a plajei pe harta insulei Thasos:
Plaja Chrysi Ammoudia, se întinde pe câțiva kilometri distanță, începand de la capul Pyrgos, pe teritoriul a doua sate: Panagia și Potamia. Din acest motiv este și cea mai lungă porțiune de plajă neîntreruptă de pe insula Thasos.
Am ajuns pe aceasta plajă, oarecum din întamplare, obiectivul nostru fiind plaja hipermediatizata Marble Beach sau Porto Vathy. Am încercat în două rânduri să ajungem pe această plajă, dar drumul a fost blocat de poliție și plaja închisă.
De această dată însă, deoarece drumul a fost liber, am zis să încercăm, și să vedem și noi minunea.
Ce deziluzie… Marble Beach este din păcate un exemplu de „așa nu”. Din acest motiv nici nu am dorit să-i dedic un articol în mod special.Imaginile de pe internet ale Marble Beach (iscusit alese din unghiuri bune), cu care se doreste impunerea ideii ca Thasos ar fi insula plajelor albe, ne-au păcălit și pe noi. Altfel nici nu ne-am mai fi bătut capul să ajungem acolo.
Îmi aduc aminte că în copilarie, exista un loc unde mergeam cu băieții la baie în lunca Streiului, la bunici, care se numea „La Balastieră”. Un loc cu apă mică, bolovani și mult nisip rezultat în urma activităților industriale. Doar că de locul acela știam numai noi și niciodată nu ne-a trăznit prin cap să aducem jumătate din glob în balastiera noastră.
Așta este plaja Marble Beach sau Porto Vathy cum îi spun localnicii. O plajă contrafăcută, balastiera exploatării de marmură, situată în valea de deasupra. Practic, praf de marmură împins cu buldozerul din exploatare și întins pe malul mării. Apoi bucata a fost probabil închiriată unui antreprenor cu imaginație, care a plătit o echipă de fotografi ca să o transforme în Bali.
Este înconjurată din toate părțile de echipamente industriale sau rămășițe ale activităților de extragere a marmurei din munte. Poți observa benzi transportoare și grămezi nesfârșite de piatră spartă de jur împrejur, iar praful se ridică până la cer, ori de cate ori vreo mașina trece cumva pe drumul de acces.
Locația nu ne-a plăcut deloc. Probabil de aceea la intrare era un individ care îndruma pe cei sosiți să continue drumul peste munte, către plaja Golden Beach, dacă nu le place aici. I-am ascultat sfatul și am luat-o înainte către satul Panagia și Chrysi Ammoudia.
Am ajuns pe plaja Golden Beach, pe la capătul său nordic, din dreptul localitații Panagia. In acea zonă este amenajat, pe o suprafață mare, un camping. Acesta are alei largi, locuri de spălat și luat masa, fiind extrem de populat în perioada în care am ajuns noi acolo.
Plaja este într-adevar foarte lungă. Practic se întinde cat vezi cu ochii, până hăt în zare. Nisipul este foarte fin, cum este cel de la noi, de la Mamaia, iar lățimea plajei, în cele mai multe locuri, este considerabilă.
Există atât porțiuni amenajate, cu umbrele sau șezlonguri, cât și secțiuni complet pustii, cu dune, ocupate de cei care vin la mare cu umbreluța și prosopul. Marea este puțin adâncă și cu nisip până în larg.
Noi ne-am oprit undeva pe la mijloc, într-o porțiune amenajată cu umbrele, denumită Vereya Beach. Ca și în alte părți, șezlongul era gratuit cu condiția să consumi ceva, în acest caz, de minim 7 Euro, lucru care de obicei se cam întâmplă. Nu ni s-a părut exagerat, așa că ne-am așezat confortabil.
Plaja Golden Beach ne-a adus aminte de vacanțele de la 2 Mai, cand fetele erau mici, aveam bani puțini, si incercam sa „fugim” cumva de acasă la mare (mai ții minte Tase?).
Este o locație care se adresează celor cu venituri mai modeste, sau tinerilor, cu familii la început de drum, ce se cazează de regula la gazda în satele Panagia sau Potamia și care nu fac zilnic decât drumul casă-plajă-tavernă și retur.
Administrarea plajelor (și aici mă refer la administrația locală) este destul de precară: aleile de lemn, ce unesc șoseaua de plajă, au destule scânduri rupte, străzile sunt cam desfundate, întreaga atmosfera aducând a un fel de „lasă-mă să te las”, specific și nouă (de unde paralela cu 2 Mai).
Nu cred ca am văzut nici un hotel mai acătării în întreaga zonă. Predomină casele grecilor, puțin dărăpănate, între care se intercalează câte o viluță mai pricopsită, apoi iar o casă și tot așa.
Nici tavernele nu ne-au făcut cu ochiul, deoarece semănau mult prea izbitor cu crâșmele ieftine, cu scaune de plastic de pe litoralul românesc.
Ne-a plăcut însă plaja, care este efectiv imensă, cu nisip cât vezi cu ochii și cu spațiu suficient pentru ca oricine să se simtă bine!
Marea a fost translucidă și puțin adâncă până în larg. Ne-am pus echipamentul de snorkeling și am mers pana hăt, departe, în larg, în urmărirea sutelor de pești de toate formele.
Plaja Golden Beach ne-a arătat o alta dimensiune a turismului din Thasos: turismul low-cost, cu cortul, rulota sau în gazdă. Totul într-un decor superb, pe o plajă cu nisip cât vezi cu ochii.
Ultima modificare: 27 decembrie 2018