Mallorca: Cuevas del Drach si coasta de est

Scris de | Spania, Ture cu Mașina

Spectacolul naturii si al oamenilor

Pestera Cuevas del Drach figura de la bun inceput pe lista noastra scurta cu obiective de vizitat in Mallorca. Din pliante si de pe internet stiam ca este promovata ca pestera cu (desigur, ati ghicit?) „cel mai mare” lac subteran vizitabil.

Cum prea multe lacuri subterane nu am vazut la viata mea, am zis ca merita sa-i facem o vizita rezervand biletele de acces pe internet pe site-ul www.cuevasdeldrach.com. Biletul de acces online costa 16 Euro si este cu 1 Euro mai ieftin decat cel cumparat la intrare.

Marele avantaj al rezervarii online este posibilitatea de programare a orei de acces, deoarece intrarea in pestera se face doar la ore fixe in grupuri cu un numar limitat de persoane. Accesul este posibil din ora in ora, intre 10:00 si 17:00 zilnic.

Tinand cont ca un tur in pestera dureaza doar o ora ne-am zis ca este cam putin pentru atata drum, asa incat ne-am hotarat sa vizitam, fie si in treacat, tot ce are mai frumos de oferit coasta de est (sud-est) a insulei.

Iata in continuare itinerariul pe care l-am urmat, desigur cu opriri in fiecare localitate.

Pestera Cuevas del Drach este situata undeva pe raza localitatii Porto Cristo. Este principala atractie a acestui orasel, asa incat de oriunde ati veni, indicatoarele catre pestera sunt omniprezente.

Intrarea in pestera este foarte bine amenajata, beneficiind de o parcare mare, amplasata in umbra, sub pini, lucru rar in Mallorca. Se cunoaste ca obiectivul are multi vizitatori, infrastructura fiind una excelenta.

Am rezervat bilete de acces pentru ora 12:00 si cam cu 15 minute inainte ne-am indreptat catre intrare, asa cum se explica pe toate indicatoarele.

Intrarea este ferita de soare, datorita unui acoperis din trestie, permitand accesul simultan a cel putin 300 de persoane.

Interiorul este surprinzator si excelent luminat.

Pestera este splendida, fiind intr-adevar deosebita de cele pe care le-am mai vazut. Stalactite cu miile, stalagmite, lacuri subterane, perdele de calcar si cate si mai cate, toate pot fi admirate de-a lungul unei alei betonate bine intretinute.

Nimic nu te pregateste insa pentru lacul subteran, denumit Lacul Martel. Este intr-adevar mare, iar intr-un capat, pe marginea lui sunt amplasate pe doua randuri banchete la fel ca intr-o sala de spectacol.

Dupa ce toata lumea se aseaza pe banchete, toate luminile se sting iar pe lac intra usurel din departare trei barci luminate de jur imprejur din care un cvartet de coarde interpreteaza arii de muzica clasica.

Din pacate nu am putut filma sau fotografia acest spectacol, fotografiatul fiind interzis de catre organizatori, dar efectul acustic al muzicii combinat cu luminile de pe barci creaza un spectacol care merita vazut.

Totul incepe cu o melopee din departare care creste in intensitate pe masura ce barcile se apropie si incepi sa deslusesti ce se intampla de fapt. Acustica e formidabila si da, a fost realmente o surpriza placuta desi a durat doar 15 minute. Recomand!

Dupa spectacol, daca ai rabdare sa stai la coada sau nimeresti o zi mai libera, poti sa te sui intr-una dintre barcile care au luat parte la spectacol si sa fii dus pe lac pana la punctul de iesire catre galeria finala. Noi nu am mai asteptat si am luat-o catre iesire pe un pod care trece peste lac, urmarind marginea dreapta a acestuia.

In 5 minute de urcare pe o serie de scari, esti apoi condus catre iesire, care, la fel ca si intrarea este complet deschisa.

Pestera Cuevas del Drach merita cu siguranta vizitata. Din pacate insa ea este deschisa la ambele capete, iar temperatura din interior, cu toata diferenta de nivel, este destul de ridicata, ceea ce inseamna ca procesul carstic s-a oprit deoarece microclimatul a fost perturbat.

Prin urmare stalactitele si stalagmitele vor ramane asa de acum incolo si nu se vor mai forma altele.

Corina a incercat, desi lumina nu era cea mai fericita, sa filmeze drumul pe lacul subteran. Iata ce a iesit:

La iesirea din pestera, am dat o raita si in orasul Porto Cristo, adunat in jurul portului omonim. Iata in continuare cateva imagini:

Portocolom si Portopedro

Am plecat din Porto Cristo catre Portocolom, urmatoarea noastra oprire. Am descoperit un orasel cochet, organizat in jurul unui golf alungit, in fapt o marina cu sute de barci trase la cheu.

Iata cateva imagini din Portocolom:

Am vizitat farul si plaja micuta in care se inghesuiau cu greu cateva zeci de turisti cu o gramada de papornite dupa ei.

Ne-au placut casutele mici, pescaresti orientate cu fata catre port, dar in mare oraselul nu ne-a impresionat din cale-afara asa ca am plecat repejor mai departe.

Urmatoarea oprire a fost Portopedro, un satuc ceva mai „de fite” dupa cum se vede si din imaginile urmatoare:

Ma gandesc ca Portopedro este mai degraba un loc de oprire al diverselor ambarcatiuni de agrement apartinand oamenilor cu bani, trase la mal in marina lunga si ingusta. De unde si aerul cumva prea „curatel” si destul de artificial fata de specificul marinaresc local.

Ne-a placut, dar nu din cale afara si oricum nu intr-atat incat sa fi vrut de exemplu sa ne cazam vreodata acolo.

Am pornit asadar mai departe catre destinatia finala a periplului nostru de pe coasta de est,  Cala Figuera.

Cala Figuera

Am ajuns la Cala Figuera undeva in jurul orei 17:00 sub un soare arzator. Dupa ce am gasit cu mare noroc un loc de parcare pe una din stradutele inguste din marginea golfului, ne-am pornit sa descoperim localitatea.

Trebuie spus ca portul Cala Figuera ne-a fermecat de la prima privire. Este un loc in care m-as intoarce oricand cu mare placere.

Supranumita si Venetia din Mallorca, Cala Figuera este de fapt o marina naturala, rezultata in interiorul unui golf muntos, ce strapunge uscatul pe o mare distanta.

Peretii golfului se ridica la inaltimi de zeci de metri si se pravalesc aproape perpendicular in ape. Este o priveliste care iti taie respiratia.

Pe mal, in lungul soselei se ofera trecatorilor cateva restaurante cochete, cu terase cu masute curate, asezate chiar pe marginea de piatra ce se pravaleste in mare.

La o astfel de terasa ne-am asezat si noi, pentru o sangria rece si o inghetata. A fost unul din acele momente care pot defini o vacanta, si pe care poti sa ti-l amintesti cu drag tot anul, pana la urmatoarea vacanta.

Dincolo de frumusetea naturala, Cala Figuera ne-a impresionat prin bunavointa si serviabilitate, atat de rare in zilele noastre. Ne-a mai impresionat atmosfera rupta de lume a celor ce locuiesc aici,  in acest peisaj fabulos. Este un loc pe care il recomand calduros calatorului in Mallorca.

 

Comentează pe Facebook
Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Ultima modificare: 17 iulie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *