O vizita in Mallorca, nu poate exclude capitala, orasul La Palma, giuvaerul insulelor Baleare.
La Palma este un oras marisor, cu aproape 400.000 de locuitori si pe strazile orasului modern, sincer, nu am simtit nimic deosebit fata de alte orase de aceeasi dimensiune din sudul Spaniei. De cum am iesit in oras, parca m-am simtit la Malaga de exemplu, pentru cei care au fost vreodata in Andaluzia.
La Palma este cunoscut in toata lumea, in primul rand pentru plajele sale lungi si mai ales pentru sutele de hoteluri aliniate in sudul golfului La Palma in jurul plajei Arenal.
Ceea ce cred insa ca individualizeaza orasul mai mult decat orice, este centrul sau vechi, cu ale sale capodopere medievale pastrate intacte.
Piesa de rezistenta a orasului vechi este Catedrala din Mallorca sau La Seu cum o numesc pe scurt localnicii. Este una dintre cele mai mari catedrale gotice din Spania.
Va recomand sa incepeti vizita in centrul vechi cu catedrala, pornind din parcul Parc de La Mar. Acolo veti gasi si o parcare subterana incapatoare, unde va puteti lasa masina pentru a putea vizita in tihna strazile orasului vechi.
Privelistea catedralei si a Palatului Regal Almudaina, situat alaturi, dinspre Parc del Mar este superba.
Accesul la catedrala si la stradutele frumoase ale centrului vechi se face urcand mai multe randuri de scari, La Seu fiind construita pe faleza inalta a portului.
Piatra de temelie a catedralei a fost pusa in anul 1230 de regele Jaume I, dupa eliberarea insulei de sub stapanirea araba si a fost construita deasupra moscheii arabe fiind finalizata abia 400 de ani mai tarziu.
Pentru a vizita catedrala va recomand sa cumparati tichete online, cu programarea orei de intrare, de pe site-ul oficial si sa selectati biletul care include si vizitarea terasei. Merita toti banii. Iata aici un link direct.
Interiorul catedralei e spectaculos, nava centrala avand 44 metri inaltime. Rozeta cu vitraliul central, este compusa din 1200 de piese din sticla colorata si masoara aproape 11 metri in diametru.
Vizita pe terasaele catedralei este insa unica.
Se poate urca doar la ore fixe in grupuri, deoarece pe scara in spirala ce are nu mai putin de 137 de trepte nu poate urca decat o persoana in rand. Sigur, scara nu este recomandata celor ce sufera de claustrofobie.
Accesul este permis pe terasele ambelor nave laterale ale catedralei de unde poti admira atat panorama orasului vechi, cu strazi inguste si acoperisuri din tigla, cat si superbul port La Palma cu catargele zecilor de iahturi ancorate.
Coborarea de pe terasa este o noua aventura, deoarece trebuie asteptata urcarea unui grup pana cand coborarea altuia este permisa.
Agenti de securitate insa sunt peste tot si coordonarea acestora este admirabila, avand in vedere numarul mare de vizitatori.
Peste drum de catedrala este Palatul Regal Almudaina, resedinta oficiala a Regelui Juan Carlos pe insula, ce poate fi vizitat de asemenea in toate zilele saptamanii, mai putin lunea, cand toate muzeele sunt inchise. Iata aici detaliile daca doriti sa va rezervati un bilet online.
Un alt obiectiv in orasul vechi sunt fostele bai arabe, situate intr-o curte umbroasa din vecinatatea catedralei.
Dupa ce am vizitat insa cu ani in urma, baile arabe din Granada, „El Banuelo”, de la poalele Alhambrei, acestea mi s-au parut o umbra palida a acestora.
In general trebuie spus, ca spre deosebire de Andaluzia, unde ramasitele mostenirii arabe se regasesc la tot pasul, supravietuind timpurilor si fiind chiar un motiv de mandrie pentru localnici, in Mallorca, acestea au fost inlaturate aproape complet.
Mi-a mai placut vizita la Catedrala Sf. Francisc, un complex monastic absolut special, care a avut pentru mine o semnificatie aparte.
Cum am vizitat La Palma in luna iunie, cand anul scolar nu se terminase inca in Spania, am avut surpriza sa gasim toate holurile manastirii pline de elevi. Pentru ca manastirea franciscana este in acelasi timp si scoala generala si universitate, pe langa activitatea religioasa ce se desfasoara ca in orice alta asezamant de acest gen.
Nu m-am putut opri sa nu ma gandesc la felul in care biserica catolica isi asuma astfel rolul de a ilumina masele, de a le ridica din saracie si ignoranta. Cu decenta si fara sa incerce sa epateze in vreun fel. Ca un lucru normal, caci asa si este.
M-am simtit frustrat intr-un astfel de cadru, gandindu-ma la popimea noastra corupta, care nu se gandeste decat la cum sa-ti bage mana in buzunar pentru orice. La afundarea in bigotism cu care se ocupa arhiereii nostri a caror singura ocupatie este sa organizeze pelerinaje religioase pentru prostime, in loc sa cladeasca o scoala in care sa invete copiii carte.
Am iesit din manastire asadar cu un gust dulce-amar si am cautat racoarea unei terase pentru a ne mai trage sufletul putin in arsita zilei.
Din pura intamplare am descoperit una dintre cele mai frumoase localuri in care am zabovit in Mallorca, pe care vi-l recomand si voua.
Este vorba despre terasa Hotelului Cappuccino Palma, situat chiar peste drum de primarie, pe strada Placa de Cort.
Nu ramaneti pe strada, intrati in local si acolo, intr-o curte interioara inchisa, cu influente maure, restaurata perfect, zaboviti la un pahar de sangria si un tapas. Va fi o experienta unica.
Sa nu uit, daca ati ajuns in La Palma musai sa vizitati si Castell del Bellver.
Situat intr-un parc, pe un deal, probabil in cartierul cel mai stilat din La Palma, castelul ofera, asa cum îi spune si numele, o perspectiva superba asupra orasului.
O calatorie cu Tren de Soller
Calatoria de La Palma la Port de Soller cu trenul istoric si apoi cu un tramvai de epoca este un divertisment placut intr-o zi in care vreti sa va transportati in trecut, departe de prezentul agitat.
Experienta drumului cu un soi de mocanita de la noi, de La Palma la Soller este foarte placuta si dureaza cam o ora. Drumul cu tramvaiul „de epoca”, ce inclina mai mult spre un soi de titicar, din Soller in Port de Soller nu e insa la fel de placut.
Nu ne-a placut nici faptul ca, atunci cand ajungi la destinatie, de cum cobori din tramvai, te simti parca aruncat in bratele diferitilor vanzatori de „te miri ce” si al teraselor inghesuite din port, de parca scopul calatoriei ar fi fost doar sa te aduca la ei.
Am incercat totusi sa ne bucuram de peisajul din port, altminteri foarte frumos.
Este recomandabil sa va procurati rezervarea online, deoarece numarul de locuri este limitat, atat la dus cat si la intors.
Intrati pe site-ul trendesoller.com si tineti cont sa rezervati ruta combinata, tren + tramvai, dus si intors. Nu va lasati decat maxim o ora de stat in Port de Soller pentru ca nu prea aveti ce face acolo, mai ales daca e cald.
Iata in continuare o filmare cu drumul sa va dumiriti ce si cum:
O vizita pe stradutele din Valldemossa
Un reper turistic ce nu trebuie ratat este frumosul sat Valldemossa, situat in nord-vestul insulei la doar 25 de kilometri distanta de La Palma.
Renumit pentru artistii celebri precum George Sand sau Frederic Chopin care au locuit si au creat aici, Valldemossa este probabil cel mai frumos exemplu de arhitectura traditionala locala.
O plimbare pe stradutele sale pietruite inguste, delimitate de case cu pereti roscati din piatra cu obloane verzi te va cuceri imediat.
Arta – Cuevas de Arta – Torre de Canyamel – Castell de Capdepera
Traseul catre Arta si Castell de Capdepera dezvaluie frumusetile partii de nord-est ale insulei. Iata in continuare drumul pe care noi l-am urmat, pornind din Port d’Alcudia.
In prima parte a traseului, ne-am stabilit ca reper Coves d’Arta sau pesterile din Arta, situate undeva pe tarmul de est al insulei in satul Canyamel.
Drumul serpuieste printre terenuri cultivate si in ultima sa parte, pana in Canyamel, printre terenuri de golf si vile de lux.
Pesterile din Arta sunt de regula mai putin vizitate fata de Cuevas del Drach. Cu toate acestea, ele sunt la fel de spectaculoase.
Desi nu include un lac subteran ca in cazul Cuevas del Drach, traseul este punctat de surprize naturale si vizuale.
Fiecare tur se realizeaza cu un ghid care prezinta in patru limbi cele mai importante parti ale pesterii. Intrarea in pestera este permisa in grupuri cu ghid din jumatate in jumatate de ora.
Iata in continuare cateva imagini care poate va vor starni interesul pentru acest obiectiv.
La intoarcere, trecand pe langa turnul Torre de Canyamel, am facut un ocol pana in localitatea Capdepera, unde merita vizitat un frumos castel medieval.
Satul Capdepera este impresionant datorita conservarii excelente a cladirilor medievale. Acestea sunt locuite si in prezent si pastreaza pe fatadele lor urmele tehnicilor arhaice de constructie, cu sisteme de scurgere din teracota perfect conservate.
Castell de Capdepera, situat undeva pe culmea ce domina satul, pastreaza o atmosfera autentica, medievala, uitata de lume. Merita vizitat.
Orasul Arta este renumit pentru targurile locale ce se organizeaza aici.
Merita vazuta Biserica din Arta si Sanctuarul Sf. Salvador situat in varful colinei, in apropierea catedralei.
Concluzii si Recomandari
Mallorca este o insula care ofera tuturor celor care o viziteaza cate ceva: baruri, cluburi si plaje aglomerate, turistului care agreaza o vacanta dinamica si zgomotoasa dar si plaje izolate, munti si peisaje de vis celor care cauta sa se incarce cu frumos.
Cea mai mare greseala este sa va lasa influentati de reclamele agentiilor de turism. Ele surprind doar acea parte a insulelor Baleare caracteristica turismului industrial, de masa, indragit desigur de o mare parte a celor care viziteaza insula.
Noi am descoperit insa o alta insula cu totul diferita, plina de provocari si peisaje care iti taie respiratia. Cu o istorie fabuloasa si vestigii conservate perfect.
Nu in ultimul rand, am descoperit gastronomia locala, oarecum inrudita cu cea Malteza. Va recomand iepurele cu ceapa, mancarea lor traditionala si vinul Mallorcan, excelent si destul de ieftin in comparatie cu alte soiuri mai de fite.
Sa nu ratati macar un pitoresc targ local, un fel de „nedee” cum ii spune la noi in Ardeal, unde se vand de toate, de la animale vii la produse agricole si gospodaresti.
Si da, daca m-as mai intoarce in Mallorca, cu siguranta ca am sa ma duc la Cala Figuera care mi-a ramas in suflet ca un taram de vis.
Ultima modificare: 18 iulie 2022