Mallorca: Alcudia, orașul vechi și împrejurimile

Scris de | Spania, Ture pe Munte, Vacanțe

Puțină istorie locală amestecată cu un peisaj montan superb

La debutul sejurului nostru in Mallorca ne-am propus sa vizitam mai intai imprejurimile, sa simtim cat putem de bine atmosfera locului.

Am inceput asadar cu Portul Alcudia si apoi cu orasul Alcudia. Acesta se afla la cativa kilometri in interior fata de Port D’Alcudia, fiind un orasel micut cu doar cateva zeci de stradute.

Construit intr-o pozitie ceva mai protejata de atacurile piratilor din Mediterana secolului 16, Alcudia impresioneaza prin atmosfera molesita de vacanta ce respira pe fiecare straduta.

Perla turistica este orasul vechi, alaturi de vestigiile romane ale orasului antic Pollentia.

Orasul vechi, este un conglomerat de stradute inguste stranse intre zidurile de aparare ale cetatii medievale Alcudia.

Strajuit de Catedrala Saint Jaume, ctitorita pe la 1302 de regele cu acelasi nume, orasul vechi este un amalgam turistic cu magazine si restaurante, alaturi de locuinte minuscule cu ferestrele acoperite cu jaluzele de lemn, in care locuiesc si astazi multe familii.

Orasul vechi este in intregime o zona pietonala si o vizita pe strazile lui te va trimite cu gandul in alte timpuri, mult mai putin complicate fata de cele pe care le traim.

Pentru cei pasionati de istorie, in proximitatea orasului vechi se deschide zona arheologica protejata care cuprinde vestigiile romane ale orasului Pollentia. Fiind deschisa, expusa soarelui arzator, o vizita in acest parc arheologic ar trebui facuta dimineata devreme. Altfel, ruinele romane nu vor fi apreciate la justa lor valoare.

Zona include Forul Roman, Teatrul Roman si multiple locuinte antice, alaturi de un muzeu denumit Museu Monogràfic de Pol·lèntia. Orarul de acces in timpul verii este de luni pana sambata intre orele 09:30-20:30.

Excursia la Puig des Romani

In a treia zi a sejurului nostru ne-am propus sa urcam putin pe munte, fie si doar asa, de antrenament.

Am ales pentru excursie un traseu destul de usor, primul pe lista recomandarilor pentru regiunea Alcudia. Este vorba despre traseul catre Hermita de la Victoria, o frumoasa manastire situata sus, in munti si catre Penya des Migdia un spectaculos pisc care domina peninsula Alcudia.

Prima parte a a drumului a decurs fara probleme, fiind accesibil prin mijloace auto pana la Hermita de la Victoria. Drumul trece prin orasul Alcudia, prin Bonaire, un spectaculos sat pescaresc, si urca apoi pe serpentine stranse pana la manastire, unde este amenajata o parcare destul de incapatoare. Pana aici drumul este asfaltat.

Traseul catre Penya des Migdia este cel mai bine prezentat pe o harta afisata chiar la intrarea pe traseu. Iata in continuare o fotografie a ei pentru cei care doresc sa ne calce pe urme.

Pe partea stanga a drumului forestier, intr-o curba stransa, incepe poteca de urcare catre varful Penya des Migdia. Aceasta urca lin, pe versantul stang la  cativa pasi de muchia falezei Golfului Pollenca. In aceste locuri, peisajele cu golful sunt spectaculoase.

Vedere cu golful Pollenca de pe drum:

Verificand harta ne-am dat seama ca punctul cel mai inalt al crestei nu este Penya des Migdia, unde mai toata lumea mergea, ci varful Puig des Romani situat cumva in dreapta traseului clasic. Asadar ne-am hotarat sa incercam sa ajungem pe acest varf pentru o priveliste cat mai frumoasa asupra golfului si peninsulei Alcudia.

Poteca secundara, aproape deloc marcata, ocoleste varful Penya des Migdia printr-o șa si urca pieptis catre Puig des Romani si creasta montana. Ne-am oprit in șa cateva minute si nu am ratat momentul unei fotografii inainte de urcusul final.

Pe drumul spre varf am avut ocazia sa ne intalnim cu un grup de trei capre de munte pe care ne-am grabit sa le filmam, la numai cativa metri de noi.

Excursia a durat cam doua ore dus-intors iar drumul l-as califica de nivel usor, fiind accesibil oricui, mai ales in sectiunea catre Penya des Migdia. Daca vreti sa il parcurgeti nu uitati sa luati apa cu voi, deoarece nu exista nici o sursa de apa pana in varf.

La intoarcere sa nu ratati restaurantul Mirador de la Victoria, amplasat intr-o padure de pini chiar in spatele manastirii. Are o priveliste fabuloasa!

Chiar daca nu faceti excursia noastra, o masa la acest restaurant va va rasplati pe deplin pentru drumul pana aici.

Comentează pe Facebook
Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Ultima modificare: 13 iunie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *