Andaluzia: El Caminito del Rey

Scris de | Spania, Ture pe Munte

Cel mai spectaculos defileu amenajat din Europa. Merită văzut!

Am auzit pentru prima dată de Caminito del Rey în urmă cu câțiva ani, pe Internet.

Era prezentat ca unul dintre cele mai frumoase, dar și periculoase trasee de defileu din lume. Pe vremea aceea mi-am spus ca nu m-aș încumeta probabil să îl parcurg, oricât de frumoase ar fi fotografiile sau filmulețele văzute pe YouToube.

Iată însă că, în perioada de documentare a vacanței din Andaluzia din 2017, Corina, soția mea, mă cheamă la calculator și îmi spune: „Fii atent, s-a refăcut traseul Caminito del Rey și acum oricine poate să îl parcurgă!”.

Mă uit și într-adevăr, din imaginile de pe site-ul oficial nimic nu mai arăta ca înainte.

Balustrade noi, cabluri de siguranță, ce mai… am zis că orice-ar fi trebuie să îl vedem și bineințeles că l-am inclus la loc de frunte pe lista de obiective de vizitat.

Caminito del Rey – Istorie

Caminito del Rey este de fapt o cărare, agățată în cea mai mare parte, de versanții verticali din defileul râului Guadalhorce.

La început a fost un drum utilitar, din panouri de lemn, necesar construirii căii ferate Malaga-Cordoba.

Apoi, odată cu construirea barajului de acumulare de la El Chorro, inaugurat in 1921, poteca a fost betonată și i s-au adăugat balustrade și montanți din șină de cale ferată. În acea perioadă „drumulețul”, cum îi spun de fapt localnicii, a fost folosit zi de zi de familiile stabilite în zonă.

Numele de El Caminito del Rey i se trage de la inaugurarea barajului, făcută în prezența regelui Spaniei de atunci, Alfonso al XIII-lea, care a și parcurs o mică parte din acest drum. Localnicii, probabil mândri de aceasta onoare, l-au botezat așadar cu numele de „Drumulețul Regelui”.

Cu timpul insa, odata ce alte căi de acces au fost construite, drumul prin defileu își pierde din importanța practică și se degradează continuu. Astfel, în 1993 după câteva accidente mortale drumul este închis de autorități, care demolează intrarea dinspre Ardales pentru a evita viitoare accidente.

Cu toate astea, traseul a devenit raiul pasionatilor de adrenalina pură. Pe ascuns desigur, au găsit căi de acces și au parcurs drumul, chiar în starea avansată de degradare în care se afla. Din păcate, unii și-au pierdut viața in aceste încercări temerare.

În anul 2014, sesizând importanța turistică deosebită, autoritațile locale finanțează un proiect de 3.12 milioane de Euro prin care El Caminito del Rey este complet remodelat la standardele turistice de astăzi.

Proiectul este finalizat în anul 2015, iar Caminito del Rey este probabil acum, cel mai sigur traseu de acest tip din lume. Drumul a fost integral reconstruit, deasupra celui original, folosind materiale moderne.

Întregul traseu este monitorizat în timp real cu camere video, iar supraveghetori dotați cu stații radio patrulează permanent pe toata lungimea pentru a împiedica turiștii teribiliști să facă vreo prostie. La intrare, fiecare vizitator primește o cască de protecție.

De-a lungul pasarelei metalice este interzisă folosirea selfie-stick-urilor (eu am încercat și de niciunde a aparut un supraveghetor care mi-a spus să îl pun imediat în rucsac), iar distanța ce trebuie păstrată între călători este de 1.5 m.

Caminito del Rey – Cum se ajunge acolo?

Recomandarea mea este să închiriați o mașină pentru a vizita Caminito del Rey.

Accesul pe traseu este permis numai pe la intrarea dinspre Ardales cu ieșirea prin localitatea El Chorro. Ori în acest punct, nu se poate ajunge decat cu mijloace auto.

Daca veniți însă cu trenul, rețineți că acesta oprește în localitatea El Chorro, de unde trebuie să luați un autobuz până la intrarea pe traseu. Există curse regulate speciale în acest scop. Totuși rețineți că trenurile sunt rare către această stație (parcă unul dimineața și unul seara).

De asemenea, fiți atenți cu planificarea, deoarece traseul este închis lunea!

Cu mașina, din Malaga, folosind autostrada A-357, ce se transforma treptat într-un drum expres, ajungeți la punctul de intrare pe traseu în maxim o ora.

Iată în continuare harta Google cu traseul urmat de noi.


Nu uitați ca în dreptul localitații Ardales să faceți dreapta, apoi să o țineți tot înainte, urmând indicatoarele Caminito del Rey și nu El Chorro.

Căutati pe hartă un loc denumit El Kiosko drept punct de plecare. Este de fapt intrarea într-un tunel pietonal care traversează în linie dreaptă versantul muntos și scurtează drumul cu peste 30 de minute. Nu ar fi rău să aveți o lanternă la voi deoarece tunelul este iluminat natural și pe la mijloc abia vezi pe unde calci.

Căutați pe partea dreaptă intrarea în tunel. Mașina o puteți lăsa într-o parcare de pe marginea drumului. Există desigur și parcări plătite ceva mai jos, dacă aveți ghinionul să nu mai găsiți nici un loc liber.

La intrarea pe traseu trebuie sa va aliniați la coadă. Deși am pornit foarte devreme din Malaga, cu gândul să ajungem până la ora nouă la intrarea pe traseu, am ajuns în jur de 09:30 iar la această ora, se vede deja din fotografie cam ce coadă era. Oricum primul grup a intrat undeva pe la ora 10:00 (noi l-am vizitat la sfârșitul lunii august).

Vă recomand să cumpărați biletele de pe internet în avans. Există și bilete de tip tur ghidat, dar sincer nu prea i-am văzut utilitatea în acest caz. Oricum ar fi, cumpărarea în avans îți garantează intrarea pe traseu la ora prestabilită +/- jumatate de oră.

Noi nu am mai prins bilete online, așa că am așteptat cuminți la coadă să ne vină rândul. A durat cam 45 de minute, dar în cele din urmă am intrat.

La intrare ți se dă o casca de protecție pe care e obligatoriu să o porți pe durata întregului traseu.

Sa vă spun sincer, i-am apreciat utilitatea, deoarece pe unele porțiuni poteca trece pe sub câteva surplombe săpate în piatră și în lipsă, m-aș fi ales cu câteva cucuie până la urmă.

Iată în continuare harta Google a traseului El Caminito del Rey.

Caminito del Rey – Descriere traseu

Eu aș imparți traseul în 4 secțiuni.

Prima secțiune, prin defileul Gaitanes, începe chiar după intrarea de la punctul de control și este reprezentată, dupa câteva zeci de metri de teren solid, de o pasarelă suspendată pe versantul din dreapta al văii.

Drumul este ancorat de peretele vertical și este construit din oțel zincat. Partea pe care se circulă este pavata cu șipci de lemn de esență tare, printre care se vede dedesupt abisul.

Este o priveliste care te descumpănește dupa primii pași, dar apoi te obișnuiești și pe această secțiune, mersul este de fapt o joacă de copil.

Balustradele sunt destul de înalte, dublate cu plasă de oțel zincat și susținute de cabluri de oțel tensionate. Prin urmare poți circula în perfecta siguranță.

Singurul pericol poate proveni din eventualele busculade cu ceilalți vizitatori, fapt pentru care peste tot sunt afișe de avertizare pentru a păstra distanța față de cei din fața și din spatele tău.

La ieșirea din defileul Gaitanes drumul coboară pe o secțiune în trepte. Tot traseul este monitorizat cu camere video, dupa cum se vede și în imaginea următoare.

Secțiunea a II-a este de fapt un drum de munte normal ce trece pe alocuri prin pădure și urmează valea Valle del Hoyo.

Sunt câteva locuri amenajate pentru odihnă în care se poate lua masa.

Această secțiune este una clasică, dar de un pitoresc aparte, deoarece urmeaza valea râului în paralel cu versantul opus pe care este construită calea ferata ce leagă Cordoba de Malaga.

Iată filmarea primei parți a traseului:

Secțiunea a III-a, prin defileul Gaitanejo este, dupa opinia mea, cea mai spectaculoasă.

Înălțimea la care este montată pasarela este mai mare, iar peretele muntos aproape vertical.

În unele porțiuni pasarela prezintă șicane și cotituri dupa cum urmărește peretele de care este suspendată.

Este o priveliște absolut formidabilă, amplificată de înalțimea amețitoare de peste 100 de metri la care stai suspendat.

La ieșirea din defileul Gaitanejo, se traversează de pe versantul stâng pe cel drept.

Traversarea este făcută pe o punte suspendată pe cabluri, la 105 metri înălțime deasupra defileului Los Gaitanes.

Datorită distanței relativ reduse dintre cei doi versanți, curenții de aer sunt foarte puternici, iar pe puntea suspendată se simt foarte tare.

Noi am prins o zi senină, cu vânt slab, dar nu vreau să mă gândesc cum este pe puntea aceea când se strică vremea!

Probabil pentru a rezista mai bine la vânt, puntea este placată cu grilaje prin care se vede hăul de sub picioarele tale.

După traversare, se coboară câteva trepte, pasarela urmărește aproape orizontal peretele muntelui, apoi urcă puțin și trece peste calea ferata, pentru a coborâ apoi pe „pamânt tare”.

Cea de-a IV-a secțiune este de fapt un drum de șantier, care pornește de la ieșirea din defileu și se oprește în satul El Chorro.

Nu este nimic deosebit de spus despre această porțiune, cu exceptia faptului ca este un drum monoton și extrem de expus la soare. Prin urmare, am rasuflat ușurați când am ajuns în El Chorro și ne-am putut așeza la umbră.

Din El Chorro, există autobuze regulate (cam la 45 de minute) care fac legatura pe șosea cu punctul de intrare pe traseu dinspre Ardales. Acestea te aduc practic înapoi la punctul de plecare.

Iată și filmarea celei de-a doua părți din acest splendid traseu:

Concluzii și recomandări

Caminito del Rey este unul dintre cele mai spectaculoase trasee montane din Andaluzia. Lungimea de aproape 2,9 Km a pasarelelor suspendate îl fac probabil unic în Europa.

Să nu vă lăsați intimidați de fotografii în ceea ce privește înălțimea! Este un traseu foarte ușor din punct de vedere fizic. Un fel de plimbare prin pădure. Dar priveliștea este unică!

Aproape oricine poate să îl parcurgă în maximum 4 ore (daca se face și o pauză de prânz).

Probabil pentru a fi vizitat de cât mai multă lume, administratorii au decis ca el să fie parcurs doar dinspre Ardales spre El Chorro. În aceasta direcție, terenul coboară în mod natural, ușurând mersul turiștilor.

Este preferabil să ajungeți aici cu mașina. În acest caz încercați să ajungeți la intrarea pe traseu în jurul orei 9 în timpul verii, ca să nu prindeți o coadă prea mare. Accesul este permis începand cu ora 10:00 vara, în grupuri de maxim 30-40 de persoane.

 Atenție, traseul este inchis lunea! 

Drumul cu trenul este condiționat de puținele curse care opresc în El Chorro. O simplă întârziere la intrarea pe traseu datorită aglomerației vă pot face să pierdeți trenul de seară.

Luați cu voi cel puțin un litru de apă de persoană. Pe traseu nu veți găsi surse de apă potabilă.

Respectați instrucțiunile personalului administrativ, indicatoarele de limitare a numarului de persoane (de exemplu pe puntea suspendată sunt permise maxim 10 persoane simultan) și mai ales,  distanța față de ceilalți turiști.

În rest, vă urez plimbare frumoasă și cât mai multe poze reușite!

Comentează pe Facebook
Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Ultima modificare: 10 martie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *