Pentru cei care nu stiu inca ce este un trovant, iata descrierea stiintifica a termenului:
Marturisesc ca nici eu nu auzisem inca de acest termen pana de curand, cand bunul meu prieten Radu impreuna cu sotia sa Ada, ne-au invitat sa petrecem un weekend la casa lor de vacanta din zona Buzaului.
Asa se face ca weekend-ul trecut am dat o raita pe la Radu pe acasa, un loc absolut fermecator, situat in valea râului Buzău, în localitatea Lunca Frumoasa.
Corina, sotia mea, impreuna cu Ada, venisera cu temele facute, si tot vorbeau in sus si in jos, de trovanti si de traseul pana acolo. Radu insa a fost mult mai expeditiv, zice: „Ce trovanți frate? Vorbiți de Babele de la Ulmet. Ajungem acolo in jumate de ora cu masina!”.
Prin urmare, ne-am suit in masina si am purces la drum.
Pentru cei care doresc sa ajunga pe urmele noastre, de la Bucuresti, iata care este traseul: Bucuresti, Buzau pe E85, apoi se intra pe „varianta” si la podul de la Ursus, se trece pe Drumul National 10 ce leaga Buzaul de Brasov.
Apoi, in localitatea Magura se face dreapta, pe drumul judetean 203L si se trece prin localitatile: Lunca Frumoasa, Parjolesti, Trestia, Cozieni, Balanesti, Bercesti, Anini, Cocarceni si in cele din urma Ulmet.
Drumul judetean este foarte bine asfaltat, pe aproape toata lungimea traseului. Doar ultimii cativa kilometri nu sunt inca reabilitati, dar asta nu face cu nimic drumul mai putin spectaculos. Dealurile printre care se strecoara sunt acoperite de livezi sau portiuni impadurite, decorul, mai ales in miezul verii, fiind unul extrem de revigorant. Cu o masina buna nu cred sa faceti mai mult de doua ore de la Bucuresti pana la Ulmet.
Singurul lucru care le lipseste din pacate locuitorilor este apa, cele mai multe sate aprovizionandu-se si acum de la cele cateva fantani sapate pe marginea drumului. Am luat si noi apa dintr-o astfel de fantana si nu m-am putut impiedica sa nu observ gustul destul de salciu al apei.
Ulmet este un sat cu cateva case, raspandite pe dealuri. Din sosea, se desprinde pe stanga, un drum neasfaltat de macadam, pe care cu o masina cu garda rezonabila la sol puteti urca pana in apropierea obiectivului. Daca nu vreti insa sa va stricati masina, puteti sa o parcati la prima intersectie si apoi, in maximum jumatate de ora ajungeti pe jos la obiectiv.
Urcarea catre Babele de la Ulmet se face pe un drum ingust de tara ce serpuieste printre case si se deschide apoi intr-o poiana larga. Directia catre trovanti este semnalizata cat se poate de rudimentar, cu niste scanduri de lemn pe care scrie „Babele”. Intregul loc pare incremenit in timp, timpul scurgandu-se parca dupa alte reguli aici.
De cum ne-am apropiat, dupa ce am trecut de un copac imens, am si vazut pe stanga, primul trovant si nu am cedat tentatiei de a ne fotografia langa el.
Traseul se deschide intr-o poiana, de unde, pe partea stanga, o poteca urca prin padure catre platoul cu trovanti. Urcusul nu dureaza decat 5-10 minute, dupa care se ajunge pe o culme dominata de formatiunile pietroase principale, denumite de localnici Babele.
Aspectul intregii zone este unul ce aminteste de filmele science-fiction de la Hollywood. Parca o nava spatiala a fost ingropata in pamant si acum sta sa zboare, fiind indreptata oblic catre cer.
Daca urci pe poteca de pe culme, intelegi imediat cum a rezultat intregul relief. Muchia dealului reprezinta in fapt marginea unei vai prabusite, in ere geologice, ale carei margini au dezvaluit astfel straturile de gresie. Acestea sunt inclinate oblic in raport cu terenul actual, de unde si imaginea frapanta de inclinare a straturilor atunci cand le privesti de sus.
Pe masura ce urci, descoperi noi forme de trovanti, tot mai curioase, raspandite peste tot: sub forma de biscuiti, ca niste palarii, sferice sau semicirculare.
Concluzii si recomandari
Traseul catre Babele de la Ulmet este unul extrem de usor, care poate fi parcurs de persoane de orice varsta. Nu uitati insa sa va aprovizionati cu apa, deoarece sursele locale de apa, datorita terenului argilos, au o calitate destul de redusa.
Este o excursie frumoasa in natura, avand ocazia sa descoperiti o minune naturala, prezenta doar in cateva locuri din tara.
Pentru cei care se intreaba unde se mai gasesc formatiuni similare in tara, iata mai jos si lista acestora:
- Muzeul Trovanților din Costești, județul Vâlcea;
- Pe Dealul Feleacului de lângă Cluj-Napoca;
- Lângă Sibiu, pe teritoriul satului Caşolţ;
- În Hunedoara, la cariera de nisip de la Hăşdat;
- În judeţul Bacău, pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia în Trotuş
- Pe malul stâng al Siretului, în dreptul localității Cornii de Sus;
- În Podişul Transilvaniei, lângă satul Domneşti, judeţul Bistriţa Năsăud,
- În Podişul Sucevei, langă localitatea Remezeu, judeţul Suceava;
- În Podişul Someşan, langă satul Cliţ, judeţ Sălaj
- În Călărasi aproape de malul Dunarii.
Ultima modificare: 2 decembrie 2018