Viena iși păstrează și astăzi, mai mult decat orice alt oraș de pe batrânul continent, statutul de capitală imperială. Este însă o capitală a culturii și civilizației, a bunului gust și mai ales, a bunului simț. Această trăsătura a locuitorilor săi, te impresionează de cum calci pentru prima data pe străzile sale.
Nimeni nu te împinge să te dai la o parte, lumea nu se îmbulzește oricât de aglomerat ar fi, străzile sunt impecabil de curate, la fel și stațiile de metrou sau diversele mijloace de transport în comun.
Sistemul de transport în comun este unul dintre cele mai bine puse la punct din Europa. Nu există nelipsitiele porți de acces din alte capitale europene la intrarea în stațiile de metrou. Singura datorie a călătorilor este aceea de a-și valida biletul la prima intrare într-o stație la unul din aparatele amplasate din loc în loc.
Pentru cei care vizitează pentru prima dată Viena iată sfatul meu: Veniți cu avionul sau dacă ați ajuns cu mașina, parcați-o undeva și uitați de ea. Folosiți în schimb sistemul de transport în comun și nu vă va părea rău.
Pentru transferul de la aeroport în oras luați trenul special CAT (City Airport Train) care vă duce de la aeroport în centrul orașului în numai 16 minute. Prețul unui bilet doar dus este de 12 Euro/persoană iar pentru unul dus-întors este de 21 Euro/persoana. Trenul pleaca la fiecare jumatate de ora si este extrem de curat. Controlul biletelor se face in tren de catre un controlor care de regula este extrem de amabil. Biletul CAT este valabil doar pe aceasta linie specială.
Nu vă bateți capul cu locul din care se cumpără bilete. Automate sunt peste tot, iar codul culorilor (fiecare linie are o culoare specifică) este respectat fără greș peste tot, în stații și pe automatele de bilete. De exemplu pentru CAT este culoarea verde.
Daca sunteți cel puțin patru persoane și nu aveți prea multe bagaje sau aveți puțin mai multă dare de mână puteți lua un taxi de la aeroport. Prețul unui drum cu taxiul este reglementat și fixat la suma fixa de 36 de Euro/cursă. Atenție însă, dacă comandați un taxi la hotel de exemplu, pentru aeroport, trebuie să spuneți de la început acest lucru, altfel veți fi taxat la kilometru de îndată ce ați făcut comanda.
Pentru cei care doresc să viziteze orașul, cea mai buna soluție, în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție, este să achiziționați bilete de transport în comun cu limită de timp (compania se numește Wiener Linien). Există bilete pentru 24, 48 sau 72 de ore. Acestea pot fi folosite pentru orice mijloc de transport public (metrou, tramvai, autobuz, etc) pentru intervalul respectiv de timp. Prețul acestora este de aproximativ 8, 14 si respectiv 17 Euro.
Iata în continuare câteva dintre obiectivele cele mai importante, care ne-au plăcut și îți recomandăm să le vizitezi dacă ai ajuns la Viena.
Palatul Hofburg
Palatul Hofburg este fosta reședinta de iarna a dinastiei Habsburg și este situat în centrul Vienei. Actualmente este reședința președenției austriece găzduind în același timp mai multe muzee și colecții de artă.
Adresa sa este: Heldenplatz , 1010 Wien
Printre cele mai importante obiective ce pot fi vizitate aici se numară: Muzeul Sisi, Apartamentele Imperiale sau Școala spaniolă de călărie.
O vizită la muzeul Sisi (un „must have” pentru doamne) vă permite accesul la aspecte din viața intimă a împărătesei Elisabeta, o personalitate atipica vremurilor sale, dezinvoltă și independentă, obsedată de cultul propriei frumuseți, care din păcate nu l-a iubit niciodată pe împărat. Cu toate acestea, datorită frumuseții sale, a fost îndrăgită de popor, care a transformat-o rapid într-un mit – mitul Sisi. Mitul este valorificat comercial și azi și se vinde incă foarte bine, dovada fiind nesfârșitul număr de suveniruri și atracții turistice care-i poarta numele (Probabil doar Mozart o depașește la acest capitol sic!).
Expoziția începe cu diferitele colecții de porțelanuri și argintărie prezentând apoi diferite ținute ale împărătesei, precum și ritualuri zilnice ale acesteia.
Din apartamentele imperiale, pot fi vizitate camerele împărătesei Elisabeta (printesa Sisi) şi ale împăratului Franz Josef. În timpul vizitei se parcurg 24 de încăperi de la scara imperială, la camera de audienţă şi camera de lucru şi până la saloanele şi dormitoarele lui Franz Josef si a imparatesei Elisabeta. În aceasta zona fotografiatul este interzis.
Stephansdom
Stephansdom, sau pe limba noastră catedrala Sf. Stefan, este cea mai importanta construcție gotică din Austria fiind cel mai vizitat obiectiv din Viena. Catedrala are un dom cu o înălțime de 107 m și patru turnuri, dintre care cel mai înalt, cel sudic, măsoară 136 m. Sus în turn există o chilie ce poate fi vizitată urcând 343 de trepte. De acolo se deschide o panoramă superbă asupra Vienei.
Sigur, arabescurile gotice săpate în piatră și ferestrele gigantice cu vitralii te vor impresiona.
Pe mine însă lucrul care m-a impresionat cel mai mult la Stepansdom este fațada catedralei.
Distrusă aproape în totalitate de bombardamentele aliaților din al doilea război mondial, catedrala a fost restaurata integral ulterior.
Totuși, ca un memento etern al ororilor pe care le aduce un razboi, restauratorii au păstrat neatinse pietrele innegrite de fumul incediului care a distrus clădirea.
Astfel și astăzi, fațadele catedralei amintesc trecătorilor atât măreția umanității cât și capacitatea acesteia de a distruge într-o clipa tot ce a construit.
Palatul Schonnbrunn
Nici o vizită la Viena nu poate ocoli Palatul Schonbrunn!
Resedința de vară a familiei imperiale, Schonbrunn reprezintă un domeniu de dimensiuni epice. Pentru ca nu este vorba doar de palatul cu acelasi nume ci și de întinsele grădini care cuprind nenumărate atracții, printre care: fântâni arteziene, statui, monumente, copaci şi alei de trandafiri (rozarii), clădirea Glorietta, muzeul trăsurilor imperiale, grădina prinţului coroanei, oranjeria, labirintul, grădina zoologică, sera palmierilor şi sera deşertului.
Fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Austria, cozile la casa de bilete a palatului și la garderobă sunt ceva obișnuit. De aceea vă recomand călduros să achiziționați din timp bilete de acces de pe site-ul oficial: www.schoenbrunn.at.
De retinut că atât în palatul Schonnbrunn cât și la Hofburg, la intrare sunt disponibile audio-guide-uri și in limba română, așa cum sunt disponibile în toate limbile fostelor teritorii care au făcut parte din imperiul Austro-Ungar.
Pe lângă palat, trebuie menționată, alături de alte obiective, gradina zoologică, ce se deschide pe partea dreaptă cum urci către cladirea Glorietta fiind cea mai veche grădină zoologică din Europa. Este impecabil amenajată și prezintă vizitatorilor diverse specii de animale, printre care și un celebru urs Panda.
Celor romantici și cu bun simț de observație le recomand labirintul. Este realmente o provocare să reușești să ajungi din prima în foișorul din centru!
Casa Hundertwasser
Casa Hundertwasser (Hundertwasserhaus), este cel mai ieșit din comun edificiu din Viena.
Este de fapt un bloc de locuințe particulare, construit prin anul 1985, proiectat de artistul Friedensreich Hundertwasser.
Ce este surprinzător este faptul că pe întreaga fațadă a casei nu găsești nici o linie dreaptă, din balcoane, ferestre și de pe acoperișuri tâșnind copaci și plante verzi care împrospătează aspectul clădirii.
Adresa acestei cladiri este: Kegelgasse 37-39, 1030 Wien
În vecinătate, același artist a realizat un spațiu atipic similar, denumit Hundertwasser Village, unde există magazine, o cafenea și un bar, la fel de iesite din comun.
Viena de Craciun
Dacă v-ați hotărât să vizitați Viena în perioada sărbătorilor de iarnă, ați făcut o alegere excelentă!
Practic în fiecare piațetă disponibilă este amenajat cate un târg de Crăciun. Străzile sunt împodobite cu lumini și toată lumea participă la acest frumos ritual.
Târgul de Craciun principal este amenajat în centru, în fața clădirii primăriei. Din casuțele luminate cu beculețe, vânzătorii te îmbie care mai de care cu o sumedenie de produse, de la vin fiert și șnaps de diferite tipuri, la globuri colorate și alte obiecte lucrate de mână. Un târg la fel de mare este amenajat și în piața din fața castelului Schonnbrunn.
Doua lucruri trebuie sa aveți cu voi: haine groase și bună dispozitie!
O masă la înălțime în Donauturm
Pentru o experiență deosebită vă recomand să luați masa la înălțime în restaurantul din Donauturm (Donau Tower).
Turnul Donau este cea mai înaltă construcție din Austria, măsoara 252 metri și a fost finalizat în anul 1964. Este amplasat într-un parc din cartierul Donaustadt, o insula pe Dunare, transformată în gazdă a celui mai important centru de congrese din Austria.
Turnul poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 si 24:00, un bilet pentru adulți costand 14,5 Euro.
Restaurantul de pe platforma superioară a turnului este extrem de căutat fiind accesibil doar în urma unei rezervări prealabile. Așadar dacă doriți să luați masa în acest decor absolut fantastic trebuie să faceți mai întâi o rezervare online (sau telefonică) pe sit-ul www.donauturm.at. Nu-i mare lucru și în general sigur se gasește o masă cu cel puțin o ora înainte de sosire.
Restaurantul este amplasat pe o platforma rotativă, care se rotește lent permițând celor ce iau masa să admire într-o perspectiva de 360 de grade orasul Viena, Dunărea și împrejurimile. Am încercat și noi și vă garantăm că experienta „face toți banii”.
Concluzii și recomandări
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective din Viena ce ar trebui vizitate. Nouă ne-au plăcut și de aceea vi le recomandăm cu căldură.
Ele reprezinta însă doar o mică parte din ceea ce Viena are de oferit. Vă lăsăm însă pe voi să le descoperiți și să ne spuneți și nouă cum a fost.
Până atunci nu uitați câteva sfaturi:
- Viena este orașul ideal pentru un city-break;
- Daca mergeți la Viena cu avionul, rețineți că dacă faceți check-in-ul online puteți face drop-off cu bagajele dvs. direct în stația CAT din centru. În acest fel scăpați de bagaje repede în ultima zi având mai mult timp pentru vizitat orașul!
- Folosiți transportul în comun. Vă duce oriunde vreți în doar câteva minute.
- Nu vă plimbați pe pistele de bicicletă. Bicicliștii iau în serios aceste piste și te apostrofează dacă nu te dai cumva la o parte rapid.
- Dacă mergeți de Craciun, luați cu voi haine călduroase și valize încăpătoare :)
Vacanță plăcută!
Ultima modificare: 4 ianuarie 2019